Lokaal bestuur

Democratisch bestuur op lokaal niveau is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende democratie. Het lokale bestuur staat het dichtst bij de burger en hier kan participatie van burgers het meest effectief plaatsvinden.

Het ‘Europese handvest voor lokale autonomie’ garandeert de politieke, bestuurlijke en financiële onafhankelijkheid van lokale overheden in Europa. Echter, in sommige Europese landen staat de onafhankelijkheid van het lokaal bestuur en de inspraak van burgers en maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Dit heeft verschillende oorzaken, bijvoorbeeld autoritair leiderschap op nationaal niveau, ondermijning door internationale criminele netwerken en toenemende polarisatie in de samenleving door desinformatie en hate speech.

Daarnaast hebben gemeenten en provincies in lidstaten te maken met Europese regelgeving die soms moeilijk uitvoerbaar is op lokaal niveau. Maar liefst 70% van alle EU-wetgeving heeft direct invloed op steden en regio’s.

Wat kan de EU doen om de lokale democratie te beschermen en te versterken? En hoe zetten de Nederlands politieke partijen zich hier in Europa voor in?

Klik op het partijlogo voor meer informatie

Bekijk ook de andere thema’s

De EU moet de lokale autonomie beschermen en strenger optreden tegen lidstaten die zich niet houden aan de uitgangspunten van het Europese handvest voor lokale autonomie.

De EU moet wet- en regelgeving toetsen op de uitvoerbaarheid ervan in Europese steden en
regio’s en fondsen beter toegankelijk maken voor lokale en regionale overheden.

De EU moet maatregelen nemen om lokale overheden weerbaar te maken tegen infiltratie en intimidatie van de georganiseerde criminaliteit die het lokale bestuur ondermijnt.

De EU moet zich meer inspannen om desinformatie en online haat te bestrijden en polarisatie
in de samenleving tegen te gaan, bijvoorbeeld door programma’s te ondersteunen die de
sociale samenhang in steden en wijken bevorderen.

De EU moet bijdragen aan maatregelen die de participatie van burgers op lokaal niveau stimuleren zoals burgerinitiatieven, burgerberaden, burgerbegrotingen en digitale participatie. Hierbij is speciale aandacht nodig voor de inclusie van kwetsbare groepen zoals mensen met een handicap, ouderen en minderheden.

Deze pagina is samengesteld door The Hague Acadamy for Local Governance

The Hague Academy for Local Governance is een non-profit met het doel de lokale democratie wereldwijd te versterken. Wij bieden praktijkgerichte trainingen aan in binnen- en buitenland.

Deel deze uitslag: