Democratie internationaal
Het is van belang dat de Europese Unie niet alleen werkt aan democratie in de eigen gelederen, maar ook ondersteuning biedt aan democratisering in andere landen. Het Europees Parlement is daar de afgelopen jaren ook pleitbezorger van geweest. Helaas steunen niet alle lidstaten dat beleid en verschillende fracties in het Europees Parlement hechten er weinig waarde aan.
Bij de beoordeling van de verkiezingsprogramma’s hebben we vooral gekeken naar drie zaken: meer steun voor prodemocratische krachten, meer aandacht voor democratisering in Oekraïne en de Westelijke Balkan, en een kritischer toets op militaire samenwerking en wapenleveranties.
Klik op het partijlogo voor meer informatie
Steun voor prodemocratische krachten
Prodemocratische krachten in autoritaire staten en landen in transitie krijgen het steeds moeilijker; de repressie neemt toe.
De EU moet zich hard maken voor meer en betere steun aan prodemocratische krachten (o.a. geweldloze activisten, vrije media, mensenrechtenverdedigers) in autoritaire landen en landen in transitie. De EU moet regeringen blijven aanspreken op antidemocratisch gedrag.
Meer steun voor democratisering in Oekraïne en Westelijke Balkan
Direct aan de EU-grenzen is de vrede ver te zoeken. In Oekraïne is een oorlog gaande en in de
Westelijke Balkan is het nationalisme nog erg sterk en dreigt terugval in conflict.
De EU kan en moet meer doen om democratie in die landen te versterken. Wederopbouwprogramma’s voor Oekraïne moeten bijdragen aan decentralisatie, burgerschap en werk van civil society organisations. In alle toetredingslanden moet de EU niet alleen kijken naar wetgeving, maar ook werken aan versterking van een inclusieve democratische cultuur en burgerinitiatieven.
Geen inzet van wapen tegens de eigen bevolking
De EU is financier van en betrokken bij leveringen van wapens aan tal van landen. Daar zitten ook landen bij die met die wapens democratische aspiraties van burgers onderdrukken en mensenrechten ondermijnen.
De EU moet een kritischer toets inbouwen en afzien van militaire samenwerking en wapenleveranties als er risico’s zijn dat de wapens tegen de eigen bevolking gebruikt worden.
Deze pagina is samengesteld door PAX – de grootste vredesorganisatie van Nederland
Verantwoording
PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. We werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede.
Deel deze uitslag: