8

Voor de SP is het beperken van de macht van grote bedrijven een kernpunt van haar Europese verkiezingsprogramma. De politieke draaideur moet worden aangepakt en transparantie moet worden vergroot door middel van een lobbyregister. Ook in de bescherming van het maatschappelijk middenveld noemen zij belangrijk en klokkenluiders moeten daarnaast beter beschermt worden. Er wordt geen expliciete vermelding gemaakt van een ethische commissie.

Bekijk het SP verkiezingsprogramma

Relevante passages:

Over een integere politiek:

Het democratisch gehalte en de transparantie zijn ver te zoeken. De macht van de bedrijfslobby is daardoor groot. Deze lobby is een machtsmiddel van het kapitalisme en moet worden bestreden met volledige transparantie en aan banden worden gelegd.

Grote bedrijven en industrieën proberen met hun lobby de besluitvorming te beïnvloeden ten gunste van hun belangen. Dit is gevaarlijk omdat grote bedrijven vaak meer middelen hebben dan gewone inwoners of kleinere belangengroepen. Bedrijfsinvloed ondermijnt de democratie. Kiezers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun volksvertegenwoordigers beleid maken op basis van het algemeen belang en niet op basis van de belangen van bedrijven.

De invloed van grote bedrijven en banken in Brussel moet sterk worden beperkt. Het beleid moet worden bepaald door democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, niet door lobbyisten van het grootkapitaal.

We maken een einde aan de Brusselse draaideur waarin Europese ambtenaren en commissarissen overstappen naar het bedrijfsleven en van daaruit hun voormalige collega’s gaan beïnvloeden, of waarin, omgekeerd, lobbyisten, consultants en managers van het bedrijfsleven voor de Commissie gaan werken.

De besluitvorming van de EU is momenteel ondoorzichtig en moeilijk te controleren. Het stemgedrag en alle documenten van de Europese Raad van ministers willen wij openbaar en toegankelijk. Van zowel de politici, lobbyisten als van de vertegenwoordigers van de lidstaten (PV) verwachten wij volledige openheid van lobbyactiviteiten via een compleet lobbyregister waarin alle gesprekken met lobbyisten en besproken onderwerpen worden bijgehouden en gepubliceerd. Europarlementariërs leggen voortaan publiekelijk verantwoording af waaraan ze hun onkostenvergoeding besteden.

Over versterking van het maatschappelijk middenveld binnen de EU:

De bescherming van klokkenluiders die misstanden zoals fraude of machtsmisbruik bij Europese instellingen en bedrijven aan de kaak stellen, dient versterkt te worden.

Landen die aan de EU willen deelnemen moeten democratie, de rechtsstaat en de grondrechten van mensen waarborgen. Respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden zijn onderdeel van de toetredingscriteria. Dit houdt ook in dat mensen het recht hebben om te demonstreren en te staken. Waar mogelijk moet er steun worden geboden aan organisaties en projecten om mensenrechten, rechten van minderheden en de democratie te versterken in landen waar dat nodig is.

Deel deze uitslag: