Partij voor de Dieren

9

De Partij voor de Dieren heeft een grote hoeveelheid aan punten die transparantie binnen de Europese Unie moeten versterken. Politieke integriteit komt geregeld terug in hun programma. Het invoeren van een lobbyregister, draaideurconstructies en het tegengaan van belangenverstrengeling worden genoemd. Daarnaast is het versterken van het maatschappelijk middenveld en democratische organisaties belangrijk voor de Partij voor de Dieren.

Bekijk hier het PvdD verkiezingsprogramma

Relevante passages:

Over een integere politiek:

Zolang het democratisch gehalte, de controleerbaarheid en de transparantie van de Europese Unie ontoereikend zijn, gaan er geen nieuwe bevoegdheden naar de EU.

Er komen strengere regels voor Europarlementariërs om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Zo mogen Europarlementariërs niet langer zitting nemen in commissies die besluiten nemen over bedrijven en bedrijfstakken waarin zij zelf een financieel belang hebben.

Dienstreizen door parlementariërs worden altijd betaald uit eigen budget, zonder financiële vergoeding door derde partijen.

Aanmelding in het lobbyregister wordt verplicht voor alle EU-instellingen. Zo worden alle contacten met belangenbehartigers tijdens de totstandkoming van beleid inzichtelijk. De registratie wordt strikt gehandhaafd en de ingevoerde gegevens worden gecontroleerd.

Wij willen échte openbaarheid van bestuur. Burgers en organisaties horen makkelijk inzicht te kunnen krijgen in voorstellen en besluiten. Documenten over wetgevende dossiers worden proactief gepubliceerd.

Bij besluiten over wetsvoorstellen en beleid maken de Europese Commissie en alle leden van het Europees Parlement duidelijk op welke manier belangenbehartigers invloed hebben gehad op de totstandkoming van het beleid.

Er komen strenge regels voor benoemingen van ambtenaren en medewerkers van de Europese Commissie, adviesinstellingen en uitvoerende organisaties in Brussel, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Hiermee worden belangenconflicten echt tegengegaan. We maken daarmee een einde aan de draaideurconstructies waarin medewerkers van de chemische industrie en pesticidenfabrikanten hun eigen producten goedkeuren.

Over versterking van het maatschappelijk middenveld binnen de EU:

De Partij voor de Dieren zoekt de oplossingen voor internationale conflicten vooral in het verstevigen van de democratie en samenwerking. Dit kan niet zonder krachtig klimaat- en natuurbeleid en het versterken van het maatschappelijk middenveld.

De EU investeert in vreedzame instrumenten zoals diplomatie, kennisdeling, advies, training, het maatschappelijk middenveld en interactie tussen burgers over grenzen heen. Door meer en duurzame steun te bieden aan geweldloze bewegingen en democratische organisaties versterkt de EU democratische krachten in (post)conflictgebieden, maar ook in de lidstaten en kandidaat-lidstaten van de EU.

Over de hele wereld zijn er (burger)oorlogen, gewapende conflicten, staatsgrepen en totalitaire regimes (…) De Partij voor de Dieren zoekt de oplossing in het investeren in maatschappelijke organisaties zoals vrouwenrechtenorganisaties in de regio, stabiliteit, het versterken van de democratie en het wegnemen van de grondoorzaken van onrechtvaardigheid.

De rechtsstaat, democratie en vrije pers worden verdedigd en we staan op tegen onrecht, zowel in Europa als daarbuiten.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de EU opkomt voor mensen- en dierenrechten, grondrechten, de democratie, onafhankelijke rechtspraak en vrije journalistiek.

Deel deze uitslag: