8

D66 hecht veel waarde aan het verbeteren van transparantie en het strenger maken van lobbyregels in het Europees Parlement. Daarnaast zet de partij zich in voor meer Europese financiering voor het maatschappelijk middenveld. Ook moet de Europese Unie zich inzetten voor versterking van mensenrechten, met een bijzondere aandacht voor journalisten.

Bekijk hier het volledige D66 verkiezingsprogramma

Relevante passages:

Over een integere politiek:

In een volwaardige democratie zijn de politieke en bestuurlijke macht integer en transparant. De recente zogenoemde Qatargate over corruptie bij het Europees Parlement laat zien dat de Europese democratie kwetsbaar is voor beïnvloeding door buitenlandse actoren en commerciële belangen. Daarom maken wij transparant hoe besluiten tot stand komen en wie daar invloed op uitoefenen.

  • We maken strengere lobbyregels en versterken het transparantieregister. Zo is het inzichtelijk wanneer en door wie invloed is uitgeoefend op nieuwe Europese wet- en regelgeving. Financiering van niet-EU-landen en organisaties aan lobbyactiviteiten en parlementsleden brengen we in kaart. Parlementsleden mogen geen geschenken van meer dan €100 ontvangen van niet-EU-landen en organisaties en moeten afspraken met personen en partijen binnen en buiten het Parlement openbaar maken. 

 

  • D66 is voorstander van een onafhankelijke ethische autoriteit die corruptie in het Parlement en de andere Europese instituties onderzoekt en tegengaat. De autoriteit moet volledige onderzoeksbevoegdheid krijgen en op basis daarvan sancties tegen personen en organisaties kunnen voorstellen.

  • Transparantie van besluitvorming is essentieel voor parlementen en de media om hun functie uit te kunnen oefenen. Ondoorzichtige, informele onderhandelingen tussen de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en het Parlement – de zogeheten trilogen – worden daarom beperkt. Alleen in een derde lezing, na een open en transparant proces, zijn trilogen een laatste redmiddel. Alle informatie rond besluitvorming is openbaar, tenzij daar legitieme redenen tegen zijn. 

 

Over versterking van het maatschappelijk middenveld binnen de EU:

Het maatschappelijk middenveld is een cruciale kracht in de bescherming van fundamentele rechten in alle lidstaten. D66 zet daarom in op meer toegankelijke en flexibele Europese financiering voor maatschappelijke organisaties die het respecteren van fundamentele mensenrechten bevorderen. We vereenvoudigen de procedures voor het aanvragen van fondsen, audits en rapportering.

We financieren organisaties en het maatschappelijk middenveld die op lokaal niveau radicalisering tegengaan. 

De Europese Unie moet zicht inzetten voor een wereldwijde versterking van mensenrechten, met bijzondere aandacht voor onder andere journalisten.

Deel deze uitslag: