ChristenUnie

8

De ChristenUnie zet zich in voor een transparantere Europese Unie. Ze wil sterkere lobbyregels waaronder een afkoelperiode en tijdelijk lobbyverbod voor voormalig Parlementariërs staan ook hoog op de prioriteitenlijst van de ChristenUnie. De partij maakt geen melding van lobbyactiviteiten en noemt niet expliciet dat er een ethische commissie moet komen. De partij wil daarnaast meer ondersteuning van het maatschappelijk middenveld, met speciale aandacht voor persvrijheid, kerken en religieuze organisaties.

Bekijk hier het ChristenUnie verkiezingsprogramma

Relevante passages:

Over een integere politiek:

Sterke lobbyregels. Het Europees Parlement moet zichzelf meer reguleren met o.a. sterke lobbyregels voor Europarlementariërs zoals een afkoelperiode voor ex- Europarlementariërs en een lobbyverbod zolang ze een transitievergoeding krijgen.

Transparantere Unie. Een transparante Unie is een voorwaarde voor duurzame acceptatie van Europese besluiten. Er is meer transparantie nodig in de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad (trilogen). Beide instituties moeten proactief meer informatie delen zoals de vergaderdata, de agenda’s en de deelnemers van de trilogen, de zogenaamde ‘vier kolommen’- documenten n. de onderhandelingen en andere (ondersteunende) documenten die ter tafel komen. Verder is het zaak dat Europese WOBverzoeken sneller behandeld worden en dat het bereik voldoende groot is (waaronder SMS- en Whatsappberichten).

Anti-corruptie. De EU dient volwaardig lid te worden van GRECO, de anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa. Hiermee worden EU-instellingen ook onderworpen aan evaluaties van GRECO en kan de EU profiteren van de kennis en expertise van GRECO voor haar eigen activiteiten ten aanzien van corruptiebestrijding.

Over versterking van het maatschappelijk middenveld binnen de EU:

Wel kan de EU meer doen om kandidaat-lidstaten te helpen bij de versterking van hun democratie, het maatschappelijk middenveld en de bestrijding van corruptie om sneller te voldoen aan de eisen.

Een duurzame ontwikkeling van landen in het Mondiale Zuiden gaat niet alleen om het stimuleren van zelfstandige economische activiteit, maar ook om het opbouwen en versterken van een goed functionerende democratische rechtstaat. Hiervoor is het belangrijk te investeren in een stevig maatschappelijk middenveld zoals kerken en religieuze organisaties.

Maatschappelijk middenveld. Om duurzame ontwikkeling over de hele breedte van de samenleving te stimuleren is goede samenwerking met het maatschappelijk middenveld in opkomende landen onmisbaar. Op EU- delegaties rust de taak om te zorgen dat de contacten met dit middenveld, inclusief kerken en religieuze organisaties, steeds verder verdiept worden. De Europese richtlijnen ter bevordering van godsdienstvrijheid dienen hierin als leidraad.

Persvrijheid is cruciaal voor een gezonde democratie en een voorwaarde voor vrije en eerlijke verkiezingen. De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen lidstaten die de mediavrijheid ondermijnen en daarmee vrije en eerlijke lokale en Europese Parlementsverkiezingen bedreigen.

Deel deze uitslag: