Politieke integriteit

Corruptie is de sluipmoordenaar van de democratie: elk schandaal en elke affaire ondermijnt het vertrouwen in de democratie. Kiezers moeten weten dat hun volksvertegenwoordigers er zitten voor hén en niet voor zichzelf. Daarom is het zo belangrijk dat politici transparant zijn over hun privébelangen, want waar die transparantie ontbreekt kan en zal corruptie wortel schieten.

Wij hebben de programma’s van de partijen nagelezen om te zien of en wat voor voorstellen ze doen om de politieke integriteit in Europa te verbeteren. Dat is nodig ook! De afgelopen termijn zagen we Europarlementariërs die zich lieten omkopen door Qatar en Rusland. Een andere manier om corruptie te voorkomen waar wij deze verkiezingen speciaal aandacht aan besteden is versterking van de organisaties en instellingen die als kritische waakhonden van de democratie fungeren.

Klik op een partijlogo voor meer informatie

Bekijk ook de andere thema’s

Politici zitten in het parlement voor het algemeen belang en niet voor hun eigen belang. Om dat te waarborgen moeten politici transparant en integer omgaan met hun private belangen en met de belangenbehartigers (lobbyisten) die bij hen over de vloer komen. Onder verantwoording kunt u de concrete punten zien waarop is getoetst.

In heel Europa staat het maatschappelijk middenveld onder druk. Om dat te versterken vindt Transparency dat er vanuit de EU-ondersteuning en bescherming moet komen voor de waakhonden van de democratie, democratische initiatieven binnen de EU en voor de bescherming van klokkenluiders.

Deze pagina is samengesteld door Transparency International Nederland

Partijen zijn getoetst op de opname van voorstellen met betrekking tot de aandachtspunten en vervolgens op de kwaliteit van het voorstel. Voor elk item kunnen zij maximaal 2 punten krijgen als zij concreet en overeenkomstig opschrijven wat ze gaan doen. Ze krijgen 1 punt als het in de buurt komt of onduidelijk (hoog over) geformuleerd is en 0 punten als er niks is opgenomen. Let op: er is alleen gekeken naar verkiezingsprogramma en niet naar stemgedrag. TI-NL heeft de politieke partijen geconsulteerd, maar niet alle partijen hebben gereageerd.

Er is gekeken naar de volgende criteria:

Politieke integriteit:

– Een versterkt onafhankelijke ethische toezichthouder (EU ethics body) met onderzoek- en sanctiebevoegdheden.

– Een verbod op betaalde bijbanen voor leden van het Europees parlement.

– Een versterking van de wetgeving om de politieke draaideur tegen te gaan met langere afkoelperiodes en onafhankelijk toezicht.

– Een verbeterd en bindend lobbyregister voor alle EU-instituties.

Democratiefonds:

– Een ambitie om de democratie, democratische initiatieven zoals activisten, waakhonden en klokkenluiders op dat gebied te beschermen en stellen zij hier geld voor beschikbaar?

Deel deze uitslag: